На 20 януари 2017 година настоящият президент на САЩ Барак Обама ще напусне Белия дом и ще отстъпи място на новия наемател на резиденцията във Вашингтон – Доналд Тръмп. Мъжът, който ще остане в историята като първия чернокож държавен глава на Съединените американски щати вече има няколко варианта какво да прави, след като след по-малко от месец няма да заема този пост, пише „Фигаро”.

В хумористично видео, публикувано в Youtube през май тази година от самия Барак Обама, президентът загатна какъв би бил животът му, след края на мандата. В него той предполагаше, че може да стане треньор на баскетболен отбор.

Към този момент вече има по-достоверни хипотези относно бъдещето на 44-ят американски президент.

  • Треньор на млади таланти

Първата и най-вероятна хипотеза за бъдещето на Обама е, че след като приключи мандатът му той ще стане треньор на млади таланти на Демократическата партия. Това той обясни по време на участието си в ТВ предаване. Обама каза, че иска да предаде своя опит на млади таланти в политиката. „Интересува ме възможността да създадем едно изцяло ново поколение млади таланти”, каза той.

„Запален съм по въпросите за климата, реформата в наказателното право, кампаниите за увеличение на заплатите и тези за здравното осигуряване. Ще направя всичко възможно, за да ги подобря. Това са нещата, с които мисля че бих се справил успешно”, каза още Обама.

  • Преподавател по право

Барак Обама може да преподава право в Колумбийският университет в Ню Йорк, едно от най-престижните учебни заведения в САЩ, в което е учил през 80-те години. „Обожавам да преподавам. Контактът със студентите ми липсва”, казва той в интервю за „Ню Йоркър” през 2014 година. Няколко страници по-късно авторът на статията пише, че Обама може да намери работа и в някои от учебните заведения, където се обучават предимно чернокожи като университетът „Хауърд“ във Вашингтон.

  • Писател или лектор

Барак Обама може да стане писател, публикувайки мемоарите си, което отчасти е длъжен да направи като бивш президент на САЩ. Ако бъдат издадени, те вероятно ще се превърнат в най-продаваните президентски мемоари в историята. Приходите от тях се оценяват на 300 милиона евро. Друга възможност за 44-ят американски президент е ролята на лектор, добре платена и доходоносна дейност. Бившият президент Бил Клинтън получава по 250 000 долара средно за участието си в само една конференция.

  • Почивка в Чикаго и Хавай

След 8 години, прекарани във Вашингтон, семейство Обама може да реши да се оттегли напълно от публичния живот. Те може да решат да се преместят в Чикаго, например. Президентът може да си построи библиотека и да прекара голяма част от живота си там.

Обама е бил социален работник, после адвокат, след това преподавател по право, сенатор в местния парламент на щата Илинойс и накрая федерален сенатор. Именно във ветровития град се запознава със съпругата си Мишел, където двойката живее с двете си деца до януари 2009 г. „Чикаго може би е прекалено малък за тях в момента”, заяви Питър Слевин, близък до президентската двойка и автор на биографията на Мишел Обама.

Последната опция е Барак Обама да се върне да живее в Хавай, където е роден и прекарва голяма част от детството си при баба си и дядо си в Хонолулу. През последните 8 години семейство Обама прекарва там зимната си ваканция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук