Президентските избори в САЩ още не са свършили. Конгресът все още може да оспори резултатите от изборите и да спре Доналд Тръмп по пътя му към президентския стол. Почти сигурно е обаче, че това няма да се случи, пише „Индипендънт”.

Според американското законодателство, на финала на президентските избори, Конгресът трябва да преброи електоралните гласове. От общо 538-те електори, Доналд Тръмп спечели мнозинството. Те обаче не са валидни, докато не бъдат гласувани от двета камари на Конгреса (Сената и Камарата на представителите), законодателният орган в САЩ.

Процесът ще бъде наблюдават от вицепрезидента Джо Байдън в ролята му на председател на Сената. Ако не се случи нещо извънредно, днешното заседание е последната стъпка, преди Доналд Тръмп да положи клетва като 45-ия президент на САЩ на 20-ти януари.

Въпреки слабите шансове, Демократическата партия и други движения, насочени срещу Тръмп, технически биха могли да оспорят гласуването на заседанието днес. Ако го направят, само ще забавят процеса, защото нямат мнозинство, за да обърнат резултата.

Според закона, ако дори един сенатор или конгресмен възразят, Камарата и Сенатът ще трябва да заседават поотделно, за да обсъдят възражението.

Конгресменът от Колорадо, Ед Перлмутер, обмисля да възрази заради появилите се данни, че има руска намеса в полза на Тръмп по време на президентските избори. Вчера американските разузнавателни служби потвърдиха това пред Конгреса.

„Не може да позволим на чужди нации да се месят в нашите избори. Това вреди на нашата демокрация, свобода и независимост”, казва в обръщение Перлмутер.

Всички 538 електори се събраха миналия месец в столицата, за да преброят гласовете. Тръмп завърши с 304 гласа, Хилари Клинтън бе подкрепена от 227, според „Асошиейтед прес”.

Милиардерът спечели независимо, че 2,9 млн. американци гласуваха за Клинтън. Това разгневи много хора, които обаче не могат да повлияят на резултата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук