Програмата за образование не е спряна, няма спиране на никакви пари, няма и замразяване на средства. Това каза в интервю за БНР бившият министър Меглена Кунева за отговорността и опасността да бъдат спрени европарите за образование.

„Има предварителен одит, предварителна проверка, която се прави за всички нови програми. Това цели да се установят потенциалните рискове и слабости в управлението на програмата. Това е стандартна практика за новите програми, защото при тях е нормално да има трудности и въпроси за по-ефективното управление”, обясни Кунева.

По думите й, не е коректно да се говори за спиране на средства.

„В България има срок и в разговора с Европейската комисия, и в писмата, които се разменят, е споменат този срок, в който следва да се представят нашите аргументи за предприетите действия по бележките на европейските одитори. Това е изключително важно и изключително полезно за нас”, категорична е Кунева.

Тя обвини бившия премиер Бойко Борисов и партията му, че по време на мандата, образованието не е било приоритет, а сега поставят темата само заради предизборната кампания.

„Борисов трябва да отговаря, защо през 2009 година завари бюджета на образованието с 4,1 процента от БВП и го свали до 3,5. Това беше неговият самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромното 10-процентно увеличение на заплатите на учителите, защо се сети сега да говори за образование. Господин премиерът не беше на учителския събор, за да може там, за да даде обещание за 50 процента увеличение на учителските заплати. Бяха 12 хиляди души учители”, коментира Кунева.

Припомняме, че в четвъртък, в МОН беше получено предупредително писмо от Брюксел, адресирано до директора на „Структурни фондове и международни образователни програми“ Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Новият образователен министър Николай Денков съобщи, че са установени пропуски при одита на Европейската комисия.

МОН трябва да изпълни 5 условия. А докато не стане това – ЕК няма да одобрява междинни плащания. Освен това, Комисията си запазва и правото да започне процедура за пълното спиране на програмата.

Служебният министър поиска оставката на Цветана Герджикова – директор на главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми.

След встъпването си в длъжност министър Денков заяви, че не е бил съгласен с политиката в МОН и по негово мнение програмите със заложени евросубсидии са били ръководени неправилно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук