Има проблем при избора на оценители на научни, предупреди в студиото на БНТ бившият министър на образованието Меглена Кунева. Тя очаква несъответствия в докалада от одита на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Кунева била шокирана, като разбрала, че сред печелившите фирми по програмата за ромски проекти имало регистрирани преди месец, при това на един адрес и че един от финансираните проекти бил в училище, където изобщо не учат ромски деца. Става дума за 10 милиона, които са щели да бъдат разпределени „не така, както трябва“ .

Кунева подчерта, че е спряла проектите и е наложила наказания, както и че за няколко месеца е поела управлението на програмата, за да „я предпазя от намеци за корупция“. Преди дни служебният министър на образованието и бивш зам.-министър на образованието проф. Николай Денков заяви, че очаква критичен доклад, по одита на програмата, направен от ЕК през октомври.

„С професор Денков нещата са много благоприятни – той е авторът на оперативната програма, той знае в детайли всичко, знае модела, избора на операции. Директорът на дирекцията, която управляваше програмата сега е негов началник на кабинета – господин Иван Модев на практика не е излизал от МОН“, подчерта Меглена Кунева и допълни, че основна задача на новия министър сега е да проверява и да спира подобни на описаните от нея „течове“, което тя е направила като министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук