Минималната заплата в страните от Европейския съюз се увеличава през  последните години, отчита доклад на европейската агенция „Еврофонд“ (Eurofound). Въпреки това, различията в отделните държави от Евросъюза, са съществени. Ножицата е 8,5 пъти: най-ниско е минималното заплащане в нашата страна (235 евро), а най-високо е в Люксембург (1999 евро).

Данните трябва да послужат, за да се сложи край на социалния дъмпинг. Под  това понятие се разбира практиката на производители от една страна на ЕС, където работниците получават по-високо заплащане, да преместват мощностите си в друга, с по-ниска МРЗ и равнище на доходите. Темата беше засегната при обсъждането на Европейския социален стълб в края на януари от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер ЕК, за който борбата срещу социалното неравенство, е от първостепенно значение.

Минималната работна заплата (МРЗ)  е рестриктивното ниво, под което работодателите, независимо от сектора на икономиката, към който се отнасят, нямат право да плащат.  От данните става ясно, че тя е в сила в 22 страни от ЕС. В шест страни от общността – Австрия, Италия, Кипър, Дания и Финландия, няма определено минимално месечно заплащане, но в тези страни МРЗ съществува под друга форма. В колективните трудови договори по сектори, е заложен долен праг на заплащането на труда.

Изводите още сочат, че в повечето случаи е налице сътрудничество при определянето на минималното заплащане, между социалните партньори и експертните комисии. Изключение от правилото е Австрия, където правителството заяви, че ако социалните партньори не се съгласят МРЗ в страната да стене 1500 евро, правителството ще вземе еднолично решение, като въведа минимално месечно заплащане на труда от 1500 евро, от средата на 2017-та.

Връщането на икономиката към растеж води и до увеличение на МРЗ в повечето страни: само в Гърция МРЗ през 2017-та е по-ниска от равнището през 2010-та. Най-забележимо е увеличението в Румъния – с 38%, но Румъния е втората страна с най-ниска МРЗ (322 евро)  след България. За периода от 2010 –та до 2017 година, в реално изражение, тоест като се вземе предвид инфлацията, най-голям ръст на минималната работна заплата има в България (83%) и Румъния (79%) .

Независимо от значителното в процентно изражение увеличение на минималното заплащане у нас, и от драматичните опити на работодателските организации да го държат на ниско ниво, 460 лв. не са достатъчни за покриването на нуждите на работещите от храна, квартита, облекло и транспорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук