Официален екшън план за държавното финансиране на проекта за Европейска столица на културата очаква от Община Пловдив министърът на културата в служебния кабинет Рашко Младенов. Днес той се срещна със заместник кметове на града – Амелия Гешева и Стефан Стоянов, както и с представителите на фондация „Пловдив 2019”. Основната цел на срещата бе да се набележат спешните мерки, за реализация на проекта Европейска столица на културата – Пловдив 2019г. Министър Младенов лично провери до къде е стигнала реализацията на апликационната книга на града. Той заяви, че държавата е обещала да подпомогне проекта като дари 10 млн. евро.

„Заедно с община Пловдив набелязахме част от екшън – плана за мерките, които трябва да се вземат спешно, за да тръгнем в крак с подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата.  Страхувам се, че малко закъсняваме”, коментира министър Младенов.

Той обяви още, че е поканил следващата седмица представителите на общината и фондацията в София с точния план за дейностите по проекта за тази година.

През 2015г. Пловдив бе официално утвърден от Съвета на ЕС за една от двете европейски столица на културата за 2019г.

Какво всъщност представлява проектът Европейска столица на културата?

Инициативата е най-престижната титла в областта на културата в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Проектът  стартира още през 1985 г. Създава се по инициатива на тогавашния Министър на културата на Гърция – Мелина Меркури. Основната идея е да се поставят градовете в сърцето на културния живот в Европа. Това се случва чрез култура и изкуство.  Европейска Столица на Културата подобрява качеството на живот в тези градове и укрепва чувството за общност на хората живеещи в тях. Самите граждани пък могат да вземат активно участие в инициативите през цялата година и да играят значима роля в развитието и изразяването на културата на техните градове.

Европейска Столица на Културата подпомага културното, социалното и икономическото развитие на избраните градове. Много от градовете, като Лил, Глазгоу и Есен показаха, че титлата може да бъде чудесна възможност да възродят централната си градска част, чрез творчески инициативи, повече посетители и международно признание. Общото за всички европейски столици на културата е, че градовете изтъкват богатството на културното разнообразие и разказват за тяхното историческо наследство. В същото време насърчават взаимното разбирателство и демонстрират, че универсалният език на творчеството отваря Европа към културите от целия свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук