„В първата си среща, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обсъдиха „подробно” терористичните заплахи, Русия, ядрената сделка с Иран и Украйна”, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕС, цитирано от „Ройтерс”.

Могерини е във Вашингтон, на двудневна визита, за първи път от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Тя се срещна и с Майкъл Флин, съветникът на Тръмп по националната сигурност.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността заяви, че се радва от запознанството си с Тилърсън. Тя добави, че двамата са обсъдили много „досиета, по които работят”.

Освен това, те са обсъдили „трансатлантическите връзки, общите предизвикателства пред противодействието на тероризма, продължаващата работа в ЕС за укрепване на сигурността, връзките с Русия, Иран и кризите от Украйна до Сирия”, се казва още в официалното съобщение.

Държавният департамент не предостави подробности около темите, които дипломатите са дискутирали.

Могерини помогна при преговорите за ядрената сделка с Иран през 2015г., заедно с дипломати от големите сили. Сделката ограничи ядрената програма на Иран, а в замяна се размина със санкции.

Според Доналд Тръмп, сделката е ужасна. Съветникът по националната сигурност Майкъл Флин даде на Иран „предизвестие” миналата седмица, заради последните тестове на балистични ракети. Това от своя страна увеличи напрежението между двете държави, коментира „Ройтерс”.

Американският президент изяви готовност за по-близки отношения с Русия – позиция, която разтърси европейските съюзници и доведе до критики и от демократите, и от републиканците, които твърдят, че Русия е противник на САЩ и другите западни демокрации.

Новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън пък има изключително близки бизнес връзки с Москва, заради предишната си работа като шеф на „Ексон Мобайл”. По време на изслушването си миналия месец обаче той също каза, че Русия е „лош герой”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук