Министерството на финансите (МФ) пусна в обръщение нова емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 25 юли 2027-та, съобщиха от институцията.

От ведомството на Владислав Горанов обясняват, че на проведения на 23 януари аукцион са пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 1,76 процента.

Общият размер на подадените поръчки достига 211 млн. лв. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 101.12 лв. на 100 лв. номинал. Спредът спрямо десетгодишните германски федерални облигации в този сегмент е 134 процента.

Постигнатата доходност и спред са рекордно ниски за 10,5-годишни книжа, уточняват от финансовото министерство.

Новата емисия през 2017-та ще бъде база за сравнение при определяне на хармонизирания дългосрочен лихвен процент, който е един от Маастрихтските критерии.

От съобщението на МФ става ясно още, че от страна на участниците е отчетен висок интерес както към количеството, предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили пенсионните и гаранционни фондове, които традиционно купуват дългосрочни ДЦК – 45,03 процента, следвани от банките с 41,6 на сто и общозастрахователните и животозастрахователните дружества с 13,37 процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук