Рекордно ниските температури и силният снеговалеж в цяла Европа доведоха до смъртта на 61 човека.

В Полша вследствие на измръзване са загинали 20 човека, основната част от които бездомници, но също така и възрастни и болни хора, които живеят в отдалечени места. В същото време редица градове, сред които Рибник, Ченстохова, Катовице и други, са пострадали и от тежък смог, тъй като за отопление гражданите им използват некачествено гориво. В Рибник властите дори са затворили детските градини заради притеснения за здравето на децата.

Три са жертвите на студа в съседна Сърбия. Заради студа извънредно положение беше обявено в девет общини, а за цялата територия на страната е обявен червен код за опасно време. Също така е преустановено корабоплаването по основните морски артерии на страната – реките Дунав и Сава. Подобни мерки са взети и в Румъния и Хърватия.

В Македония трима души също загинаха заради студовете, които на места температурите паднаха до минус 20 градуса.

В същото време за първи път от 32 години сняг валя в албанския курортен град Саранда на брега на Йонийско море. По предварителни данни от измръзване в Албания са починали петима човека. В южноалбанския град Булкиза температурите паднаха до минус 22 градуса.

Заради студа властите на остров Лесбос настаниха в хотели близо 250 бежанци от палаткови лагери. Сняг валя и в Атина, където голяма част от училищата бяха затворени. Властите оборудваха и близо десет отопляеми убежища за бездомниците в гръцката столица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук