Президентът на Македония Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Груевски има 20 дни, за да събере необходимата подкрепа от минимум 61 депутати в парламента и да предложи на държавния глава новия състав на кабинета. Това означава, че най-късно на 29-ти януари Никола Груевски ще трябва да връчи състава на президента, който след това ще трябва да бъде одобрен от Народното събрание.

На предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев – 49, Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети – 10, Движението „Беса“ на Билал Касими – 5, Албанският алианс на Зиядин Села – 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи – двама депутати.

„Аз ще се опитам да съставя ново правителство, но това няма да става на всяка цена”, заяви в интервю за днешния брой на излизащия в Скопие вестник „Дневник“ Никола Груевски. „В случай, че ВМРО-ДПМНЕ, като партия победител, бъде измамена от ДСИ (досегашният албански коалиционен партньор, бел.ред.), бъдете убедени, че много скоро ВМРО-ДПМНЕ ще се завърне през голямата порта в правителството и ще има поне два мандата последователно и тогава няма да имаме никакви ангажименти към никого“, подчертава Груевски.

Въвеждането на втори официален език на цялата територия на страната и нейната кантонизация е невъзможно да се случи, ако ВМРО-ДПМНЕ е против”, заяви Груевски по отношение на декларацията на албанските партии от 7-ми януари, в която те поставят своите искания за промяна на конституцията, въвеждането на албанския като втори официален език и смяната на държавните символи

Западната ни съседка изпадна в политическа криза в началото на 2015-та година. Груевски обвини лидерът на СДСМ Зоран Заев, че се опитва насилствено да вземе властта, а Заев започна да разпространява записи на телефонни разговори, за да докаже, че в управлението на страната има тежка корупция и нарушаване на законите. С посредничеството на еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан и на посланиците на няколко европейски държави и на САЩ се стигна до споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори и създаване на специална прокуратура, която да разследва случаите на корупция. В началото на миналата година Груевски подаде оставка и в края на април трябваше да се проведат предсрочни избори, но опозицията отказа да участва в тях и в крайна сметка те бяха отложени за 5-ти юни, но и тогава партията на Зоран Заев отказа да участва в тях. След допълнителни преговори и участие на СДСМ в правителството на Емил Димитриев се стигна до изборите от 11-ти декември, които бяха определени от всички като свободни и демократични.

Груевски за първи път стана премиер през 2006-та години и оттогава до днес ВМРО-ДПМНЕ печели всички парламентарни избори в страната. ДСИ бе коалиционен партньор през всички тези години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук