Днес отбелязваме международния ден на стоматолога. Има основателни причини професионалният празник на зъболекарите да бъде на 9-и февруари в деня на Св. Аполония.

В ранните години на Римската империя, християните все още не са били подлагани на преследвания. Едва по времето на Нерон, живял от 37 до 68 г., срещу тях започва първото жестоко гонение. Примерът на императора в преследването на християните е бил последван и в пределите на завладените от римляните територии по цялото Средиземноморие и за това съществуват множество описания за репресии навсякъде, където се е разпространявала новата религия. По това време в Александрия живяла една девойка на име Аполония, дъщеря на известен магистрат, която приела християнството, убедена в добродетелите, които неговите апостоли проповядвали. Когато на местната римска власт в Египет станало известно, че Аполония се е покръстила, тя била призована да се върне към утвърдената в империята езическа вяра и заплашена, че в противен случай ще бъде подложена на мъчения и изгорена на клада. Без да се двоуми ни най-малко, Аполония отказала да изостави праведната вяра и в очакване на смъртта коленичила и отправила своите молитви към Всевишния. Тогава започнали изтезанията, а накрая тази мъченица за християнската вяра е била изгорена на кладата. На произведение от 1467 г., съхранявано в Националната библиотека в Париж, са показани изтезанията, на които е била подложена Аполония. През вековете много художници от различни страни са се вдъхновявали от себеотрицанието и саможертвата на тази девойка. Италиански художник е нарисувал Аполония, привързана на стълба на изтезанията с двама палачи от двете й страни, готови с клещи в ръце да я измъчват по най-жесток начин, като вадят и избиват зъбите й. Заради мъките, понесени от нея в името на своята вяра, тя е изобразявана с ореол на светица. Още през 249 г. тя е била канонизирана от църквата като Света Аполония Египетска, известна още и като Александрийската Великомъченица, с което нейното име се нарежда сред многобройните християни, пожертвали живота си в името на Христа. Иконографията към култа на Александрийската Великомъченица, разпространена предимно в европейските страни, е била обект на изследвания от страна на многобройни изкуствоведи, на историци на медицината и на зъболекари.

Прието е, че Аполония е покровителка  на всички, които страдат от зъбни болки и поради това зъболекарите се стремят извършваните от тях интервенции да бъдат безболезнени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук