Президентът Росен Плевнелиев посъветва наследника си на поста Румен Радев да взима всичките си решения от позицията на върховенството на правилата, ценностите и морала, а в основата да стои прагматичност и реализъм.

Пред БНР държавният глава заяви, че не е допускал големи грешки по време на мандата си и че е помогнал на страната да намали зависимостите от определени кръгове.

„Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал“, каза Росен Плевнелиев. Той повтори, че след изтичането на правомощията му няма да се върне директно в политиката.

Относно интервюто на Румен Радев от петък, в което пред френска телевизия той призова санкциите срещу Русия да бъдат отменени, Плевнелиев каза, че при предаването на поста другата седмица, ще му каже своята позиция.

Той припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като „акт на въоръжена агресия“ и „незаконна окупация“.

„Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд”, посочи държавният глава.

Според Росен Плевнелиев, всяка една криза, на която сме свидетели днес, е заради някой, който не е уважил човешките права и върховенството на закона. Той е категоричен, че никой не иска нова Студена война. По думите на президента, единственият начин да решиш един проблем, е като го посочиш.

Президентът не смята, че е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство.

„По принцип, оценката за импийчмънт, специално в този случай, дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес! Лично аз трудно бих приел тази оценка, още повече, че спазих Конституцията. Гордея се, защото действах отговорно за България. Защо спазих Конституцията?! Защото в нея няма срок, след като бъде приключена конституционната процедура, държавният глава да назначи служебно правителство”, посочи президентът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук