Руските информационни служби, систематично изтощават устойчивостта на Европа към хибридни атаки, смята полският евродепутат Анна Фотига.

„Русия използва усъвършенствани методи при водената информационна война срещу западните общества, като по този начин намалява съпротивителните им сили срещу хибридни атаки“, заяви Анна Фотига, член на управляващата партия на Закона и справедливостта, цитирана от Полското национално радио.

Това изказване тя направи в рамките на провеждащата се в Литва, Конференция за хибридните заплахи, застрашаващи сигурността на страните от Централна и Източна Европа.

Според полската евродепутатка, страните от Западна Европа, сега имат повече опит в борбата с невярната информация, разпространявана от руските служби, за разлика от преди 10 години.  Въпреки това тя смята, че ситуацията през последните години се усложнява:

„Това показва, че Русия разполага с лостове за въздействие върху западните демокрации и дори – да бъде представена в ЕП“.

Като доказателство за твърдението си, тя преведе примера, че приетият през ноември Доклад за стратегическите комуникации в рамките на ЕС, които целят да неутрализират антиевропейската пропагандата, осъществявана от трети страни, беше обект на по-продължително обсъждане в ЕП, отколкото който и да е друг доклад.

Днес изтича стокът, до който Полша трябва да отговори на забележките на ЕК относно заплахите пред правовата държава. Според консервативното правителство във Варшава, приетите неотдавна закони от управляващото мнозинство, критикувани от опозицията като противоконституционни, са в съответствие с европейските стандарти. От 2012-та Полша е обект на критика от страна на ЕК във връзка с различни законодателни промени, касаещи съдебната власт и прокуратурата, Конституцията и свободата на словото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук