Правителството ще осигури необходимия брой машини за гласуването на изборите на 26 март не само в страната, но и в чужбина. Това съобщи вицепремиерът, отговорен за подготовката и провеждането на вота Стефан Янев. Той уточни, че те ще са над 13 хиляди, а обществената поръчка ще се организира и проведе от ЦИК.

Вицепремиерът не уточни дали машините ще бъдат наети или купени, но добави, че държавните органи ще съдействат за сертификацията им.

Припомняме, че до срещата между правителството и представители на всички ангажирани с вота институции и с ръководството на Централната избирателна комисия се стигна след като вчера Върховният административен съд (ВАС) взе решение, че машинно гласуване за парламентарния вот на 26 март да бъде осигурено във всички избирателни секции.

Делото в съда беше заведено по жалба на „Нова република” на Радан Кънев.

От ЦИК съобщиха, че осигуряването на машини за всички над 12 хиляди избирателни секции ще бъде почти невъзможно, заради кратките срокове.

Тази сутрин пред БНТ бившият правосъден министър Екатерина Захариева каза, че трябва да се спрат спекулациите, че при липса на машини, ще се касират изборите.

„Все пак ще има хартиени бюлетини и смятам, че служебният кабинет ще успее да осигури, колкото се може повече машини”, коментира Захариева. Според нея администрацията трябва да планират от по-рано.

Директорът на фирмата, която е осигурявала до този момент машините за вота – Веселин Тодоров каза пред Нова телевизия, че е възможно устройствата да бъдат осигурени навреме.

„Водим разговори с Филипините и Еквадор. Проблемът е, че машините са собственост на правителствата им и за тях не е приоритет да спасят изборите в България“, уточни Тодоров, като поясни, че една такава машина струва 2000-2500 евро.

„Направих проучване. Филипинското правителство е купило тези машини за 400 евро всяка. Не знам как наемът на машина е 2000 лева, след като тя струва 1000 лева“, коментира от своя страна Трайчо Трайков от „Нова република“.

Омбудсманът Мая Манолова видя в машинното гласуване гаранция за честни избори. В ефира на БНР тя допълни, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване, докато се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук