Преговорите за обединението на Кипър приключиха без постигнато споразумение. Разговорите в Женева, в които участваха външните министри на Гърция, Турция и Великобритания, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, президентът на Кипър Никос Анастасиадис и президентът на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ и представители на ЕС ще продължат на равнище експерти на 18 януари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Антониу Гутериш изрази увереност, че участниците са решени да направят „последно усилие“ за намиране на решение на продължаващото от десетилетия разделение на острова на гръцка и турска част.

Няма определена дата за нова среща на гарантите на процеса – външните министри на Гърция, Турция и Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу уточни, че съставът на участниците на срещата на 18 януари ще е същият като на вчерашната среща в Женева – представители на ООН, на двете кипърски страни, Великобритания, Гърция, Турция и ЕС.

Чавушоглу каза, че не е определен краен срок за работата на експертите. Задачата им ще бъде да проучат въпросите по намиране на решение за Кипър, включително в областта на сигурността, и да изготвят предложения за среща на политическо равнище, която може да се състои в края на януари.

„Надяваме се да се съберем в края на януари“, каза турският външен министър.

В началото на разговорите тази седмица лидерите на двете общности размениха карти, които предлагат териториалните граници на бъдещата федерация. Според ООН двете страни за първи път правят такава крачка и това бе тълкувано като много важен напредък към споразумение.

Гръцката и турските общности в Кипър са разделени от 1974 година. Разделя ги буферна зона на ООН. През 1974 година турската армия нахлува на острова след преврат на кипърските гърци, подкрепяни от управляващите в Гърция по това време генерали.

Целта е Кипър да се превърне във федерация и двете страни да споделят властта. Всяко споразумение може да влезе в сила, след като бъде одобрено на референдуми и от двете преговарящи страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук