Президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков.

В първите дни от мандата си държавният глава разпусна парламента и насочи избори за 26-и март. Назначи и служебно правителство, което трябва да организира предсрочния парламентарен вот.

Кабинетът започва работа днес след официално представяне в президентството. Четирима ще са заместниците на Огнян Герджиков – Илко Семержиев ще бъде вицепремиер по социални политики, а Стефан Янев по вътрешен ред и сигурност.

За подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще отговаря Деница Златева. Вицепремиер по европейските фондове ще бъде Малина Крумова.

При избора на министри президентът е заложил на експерти с различен политически профил. В кабинета има представители на научните среди и бизнеса.

Това е петото служебно правителство в най-новата ни история. През 1994 година президентът Желю Желев назначава служебен кабинет с премиер Ренета Инджова. Три години по-късно президентът Петър Стоянов назначава второто служебно правителство с премиер Стефан Софиянски. По време на мандата си президентът Росен Плевнелиев назначи два служебни кабинета – на Марин Райков и на Георги Близнашки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук