Разследване на външните експерти, наети от фирмата превозвач „Булмаркет”, показало, че дни преди инцидента е имало проблем на гара Хитрино. Това съобщи журналистът Лора Крумова в ефира на Нова тв, ден след като беше излъчено интервюто й с един от машинистите на влака убиец.

„В момента текат няколко разследвания на инцидента. По европейска директива фирмата превозвач има задължение да направи свое вътрешно разследване. В него участват чужди експерти”, поясни Крумова.

„Имало е проблем с разхлабена стрелка”, заяви тя и допълни, че по официални данни през миналата година е имало 12 повреди на тази гара, някои от тях свързани с тази стрелка. „В разследването на фирмата има снимка на тази разхлабена пета стрелка. В снимките на официалното разследване, които излизат няколко дни след инцидента, тази стрелка не изглежда по същия начин”, каза журналистката.

„Има и още нещо притеснително. Това е, че няколко дни след инцидента започват възстановителни работи на линията. „Ако е така, то това значи, че има заличаване на доказателства”, каза водещата на „Комбина”.

Относно разговора си с машиниста на влака Димитър Михнев тя заяви, че той и хората от селото са минали през Ада. По думите й той е много уплашен, защото животът му е приключил и ще носи тази отговорност в себе си завинаги.

„Той не се пази, той няма защитна теза. Машинистът е един обикновен човек. Той не може да си прости, това което се е случили и да си обясни защо не е намалил скоростта”, разказа още Крумова.

Припомняме, че товарна композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира на гарата в Хитрино в сутрешните часове на 10 декември. Поради теч от една от цистерните на газ, който се е възпламенил, пожар взе седем жертви, близо 30 души бяха ранени, а десетки къщи, погълнати от пламъците, изцяло или частично разрушени. Заради операция по обезопасяване, източване и изтегляне на цистерните от Хитрино се наложи евакуация на жителите на селото. Хората влязоха в къщите си десет дни след трагичния инцидент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук