Нов скандал след трагедията в Хитрино. Кметът поиска жители да връщат пари за ремонти, защото първо на разрушените им къщи е сложена нова дограма, а след това къщите са съборени, за да се построят нови.

Мъж от Хитрино трябва да плати 3406 лева или да върне дограмата. При условие, че никой никога не му е казал, че е длъжен да я пази и съхранява. А домът му е съборен преди повече от година.

В ефира на Нова телевизия собственикът на къщата Турхан Хасан обясни, че не е имал разговор с кмета.

„На 11 декември съм получил уведомление, че трябва да платя дограмата. 2017 година аз бях определен за основен ремонт. Като дойде обаче комисия от София ме уведомиха, че къщата не става и не подлежи на ремонт, конструкцията на самата къща е заминала и съм за нова къща. Никой не ме е осведомил, че трябва да пазя сменената дограма. След като се върнах от работа къщата беше съборена с дограмата. След два дни общинският кмет дойде на място и видя, че дограмата е унищожена. Тогава нищо не ми казаха”, обясни той.

72-годишната Йонка Делева, която трябва да върне 2150 лева за новата дограма заяви, че са й се обадили да свали дограмата.

„Моят син търси фирми, повика фирмата, която сложи дограмата, но отказаха, защото община Хитрино не е платила. Намери друга фирма, плати повече пари и я свалиха. Дограмата изчезна. Ние мислим, че от кметството са я прибрали и в един момент от там ме известяват, че трябва да плащам иначе ще ме дадат на съдия изпълнител”, каза тя.

Мнението си по въпроса изказа и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„Би трябвало и те да са заинтересовани в опазването на тази дограма. В последствие излиза, че е двойно финансиране и ние искаме или сумата, или дограмата да се върне”, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„Целта не е да ощетим лицата, защото и те и без това са пострадали много от инцидента. Към нас не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да ги обезвъзмездят хората”, каза Марина Сарадинова, изпълнителен директор на Фонд „Социална закрила”.

Припомняме, че преди месеци се разрази скандал, който отново беше свързан със средствата за ремонт на домовете в Хитрино. Тогава кметът на общината Нуридин Исмаил беше обвинен, че те не достигат до хората, за които са събрани. Тогава ДПС – партията, от която е издигнат градоначалникът, го отлъчи.

Дни преди да се навършат две години от трагедията 13 граждани на Хитрино получиха ключовете за новопостроените си домове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук