Обзор

Взехме решение да отменим решение 253 от март 2021 година, с което беше предвидено град Обзор да бъде отделен в самостоятелна община. Това заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет регионалният министър архитект Иван Шишков.

По думите му решението е взето въз основа на анализ, който е показал, че отделянето на Обзор в самостоятелна община, че има тежки финансови затруднения на самата община.

През март 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което да се създаде нова община с център град Обзор, включваща населените места град Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Емона, Козница, и предложи на президента да утвърди исканата административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор.

„Това би предположило и големи затруднения и на самото население и най-вероятно вдигане на местните данъци и такси. Освен това населението на град Обзор и няколкото населени места около него е 2331 жители. Според Закона за административното териториално устройство на Република България – този брой жители е недопустим за създаването на отделна община”, подчерта министърът.

Той посочи, че населението на град Обзор и прилежащите населени места около него е 2331 жители. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България този брой жители е недопустим за създаването на отделна община, обясни той.

Министърът допълни, че за да функционира една община, тя трябва да има свой административен потенциал.

В края на февруари 2021 г. се случва едно от най-консенсусните гласувания в историята на демократична България. 73% от упражнилите вот хора се произнасят в името на нещо. Те са 76% от имащите право на глас, тоест избирателната активност е невиждано висока.

Става дума за местния референдум в Обзор и околните села Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково – да се обособят в самостоятелна община. Казусът е сложен, тъй като веднага след това шестте села организираха контрареферендум. Активността и резултатът (да останат към Несебър) бяха също така убедителни. Обаче реално и от двете гласувания нямаше особен смисъл. Защото историята на българските местни референдуми (а и национални) сочи, че за да се случи нещо, въобще не е важна народната воля.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук