Собственикът на вагоните-цистерни, които гръмнаха на гарата в Хитрино преди повече от година, имат нова версия за катастрофата.

Според поръчана от него експертиза не скоростта, а незаключена стрелка на коловоз е причинила катастрофата на влака, която доведе до смъртоносната експлозия през декември 2016 година.

Въпреки че по делото до момента като основна причина за инцидента се посочва високата скорост на влаковата композиция, днес от фирмата превозвач посочиха друга версия.

„Незаключената стрелка номер пет, която съединява и разединява коловозите три и четири, е причина за дерайлирането, както и общото незадоволително състояние на железопътната инфраструктура. Втори акцент, разгледан от експертите, е, че цистерната, която е превозвала пропилен, и е разкъсана, и този газ е изтекъл, не е отговаряла на стандартите за безопасен транспорт на опасни товари“, коментира Светослав Първанов, заместник-управител на „Булмаркет“.

Експертизата, поръчана от „Булмаркет”, показва, че диспечерите са подали напрежение в контактната мрежа, въпреки че влаковата композиция вече е била дерайлирала.

Вероятно е това да е предизвикало конкретния взрив.

От фирмата-превозвач обясниха още, че при подобно състояние на стрелката на коловоза даже и композицията да се е движила с 40 километра в час, е било възможно да излезе от релсите.

При тежкия инцидент в село Хитрино през 2016 година загинаха 7 души, а на десетки домовете бяха разрушени.

Обвиняеми за случая са двамата машинисти на композицията, а процесът започна по съкратеното производство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!