Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ. В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Това се казва в позиция на Светия Синод, изпратена до медиите днес.

„Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3.03”, пише в съобщението.

Оттам добавят, че президентът Радев изрично е подчертал, че така „както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност”.

„Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието. През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква. В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит”, заявяват още от Светия Синод.

Припомняме, че преди няколко дни в руските медии се появи запис от срещата на патриарх Кирил и президента Румен Радев, на който се вижда как руския духовен глава говори с назидателен тон на българския държавен глава, защото омаловажавал делото на руските войни по време на Освободителната война, отдавайки почит на загиналите войници от други националности.

Патриархът на Русия каза нещо подобно и пред българските медии преди да отлети за Москва.

Скандалът не спира вече повече от седмица. У нас също думите на патриарх Кирил бяха посрещнати различно – вицепремиерът Валери Симеонов реагира остро и дори нарече патриархът на Русия „второразрядно ченге от КГБ” и „цигарен митрополит”. Коалиционният му партньор Волен Сидеров пък се ядоса на Симеонов и го призова да се извини на духовното лице.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!