Днес се навършва една година след трагедията в Хитрино. На 10 декември миналата година седем души загинаха, а 29 бяха ранени, след като товарна влакова композиция с газ дерайлира на гара Хитрино, близо Шумен, а част от цистерните от нея се взривиха.

По-късно като причина за инцидента беше посочена превишената скорост на влаковата композиция.

Катастрофата в Хитрино и последвалият взрив напълно унищожиха десетки къщи. Година по-късно като дарение от Камарата на строителите вече са построени 10 къщи за най-пострадалите при трагедията.

Новите къщи отговарят на всички съвременни стандарти и изисквания. Отвътре къщите са почти напълно готови, банята е обзаведена, стените са боядисани, а строителите довършват работата си.

В Хитрино в момента се строят още 14 къщи, а ремонти се извършват на десетки. 60 са напълно обновените покриви, но все още има много работа.

Въпреки тези усилия обаче и тази зима някои ще живеят в осигурените от държавата фургони.

За възстановяването на Хитрино бяха осигурени почти 33 млн. лв. от дарения, държавния бюджет и по линия на европейските фондове. До момента са изхарчени малко над 7 млн. и 260 хил. лв., от които най-много са разходвани за обезщетения, обзавеждане и оборудване и строително-ремонтни дейности.

За изразходването на средствата отговаря местният обществен съвет, който взема решения за отпускане на средства на база механизъм, който разделя нуждаещите се жители на Хитрино на три основни групи и две подгрупи.

Въпреки това много от жителите на Хитрино все още не могат да разберат точно по какъв начин се оценяват щетите и на какъв принцип се получава помощта.

От обществения съвет твърдят, че въпреки трудностите и проблемите, които има при работата им злоупотреби с парите няма. Сред проблемите по възстановяването на Хитрино е и качеството на извършваните ремонти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!