Мексиканците планират най-мащабните протести срещу американския президент Доналд Тръмп тази вечер. В демонстрациите ще се включат хиляди хора от над 20 града, включително и столицата Мексико Сити.

Очаква се протестиращите да са облечени с цветовете на мексиканския флаг – зелено, бяло и червено.

Десетки университети, бизнес асоциации и граждански организации също ще са част от протестите, насрочени за 24:00 ч. местно време.

„Време е ние гражданите да обединим сили и да покажем нашето възмущение и отхвърляне на президента Тръмп”, заявяват организаторите.

Припомняме, че отношенията между двете държави станаха още по-напрегнати след встъпването в длъжност на 45-я американски президент Тръмп. Още по време на предизборната си кампания той наричаше мексиканските имигранти „престъпници” и заяви намерението си построи стена по границата между двете държави.

След като встъпи в длъжност, Тръмп препотвърди намерението си и подписа указ за изграждане на стената. Той се зарече, че ще накара мексиканците да платят за съоръжението.

От своя страна президентът на Мексико Енрике Пеня Нието заяви, че страната му се надява да има добри отношения с администрацията на Тръмп, но няма да плаща за изграждането на граничната стена, защото това ще „накърни достойнството на страната и народа”.

Нието дори отмени визитата си в Щатите.

Президентът Доналд Тръмп предвижда въвеждането на 20% мито върху вноса от Мексико, за да финансира изграждането на стената.

Експертите се опасяват, че това ще даде началото на икономическа война между двете държави, защото мексиканските власти могат да предприемат ответни мерки.

Мексико изпраща 80% от износа си за САЩ – почти 300 милиарда долара в стоки през 2015.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук