За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като двамата разговаряха в централата на алианса в Брюксел.

„Самият факт, че аз в ролята на български президент в своята първа визита в чужбина посещавам главната квартира на НАТО, показва значението на НАТО за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности за колективната сигурност и отбрана”, посочи Радев. „Подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че България е част от тези усилия, заяви българският президент. Ще правим занапред всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента”, каза президентът Румен Радев.

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.

„НАТО и новата администрация на САЩ „не се фокусират върху Студена война и конфронтация с Русия”, а „искат диалог, но от позиция на силата”, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в коментар преди срещата в българския държавен глава.

„Нужен е политически диалог за намаляване на напрежението, но от позиция на силата”, отбеляза Столтенберг.

„Действията на НАТО за укрепване на присъствието в Източна Европа и Черноморския регион имат балансиран характер и са отговор на решителните действия на Русия, на готовността й да използва военна сила”, каза генералният секретар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук