Благодарение на лунни проби, събрани от мисията „Аполо 14“, учените откриха каква е възрастта на Луната. Оказва се, че спътникът на Земята е на впечатляващите 4,51 млрд. години.

Според данните небесното тяло се е образувало преди около 60 млн. години. Това означава, че Луната е с около 140 млн. години по-стара, отколкото преди това се смяташе, пише научното издание „Сайънс алърт“.

„Установяването на възрастта на Луната е от съществено значение за разбирането на еволюцията на Слънчевата система и формирането на каменистите планети, в това число и Земята. Въпреки това, независимо от нейната важност, възрастта на Луната никога не беше изчислявана правилно“, посочват изследователите на екипа, воден от Мелани Барбони от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Предполага се, че земният спътник е формиран от каменни късове, отскубнали се от Земята при сблъсъка й с Тея – небесен обект с размерите на планета, който се е намирал в ранната Слънчева система.

Сблъсъкът, създал Луната, е имал силата да унищожи живота на Земята. По тази причина времето, в което е станал, е от особено значение за науката. Досега не можеше да се определи нейната възраст, тъй като нямаше достатъчно запазени останки от това време на повърхността на спътника. В същото време повечето камъни, донесени от „Аполо 14“ през 1971 г., са комбинация от различни камъни, смесени заедно по време на астероидни удари.

По тази причина, вместо да търсят останки от „младостта“ на Луната, учените са се обърнали към циркона – минерал, който се е образувал докато спътникът ни се е охлаждал от ранното си горещ и полутвърдо състояние до формата, която познаваме днес.

След като веднъж се формира, цирконият остава непокътнат. Изучаването на този материал позволява да се видят части от камъни и други химични елементи, „запечатани“ в него.

Така чрез запечатаните лунни останки в циркония учените са успели да определят възрастта на най-близкия ни съсед.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук