Президентът Росен Плевнелиев отчете труден, но успешен мандат. Дни преди властта на „Дондуков” 2 да се смени, той и Маргарита Попова направиха разбор на свършеното през мандата.

„Във вътрешнополитически план, изключително силното политическо противопоставяне, доведе до протести, парламентарни избори. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато за две години се смениха пет правителство и три парламента”, коментира държавният глава. По думите му в такива моменти, личността на президента е изключително важна. Той допълни, че е въвел пряката демокрация в страната.

„Горд съм, че първи инициирах референдум. Други президенти обещаваха референдум, аз го направих. Апелирах много пъти гласът на народа да бъде чут, а не купен. Можехме да постигаме резултати по националните приоритети само, когато надграждахме. Апелирах политическото противопоставяне да остане сред научените уроци”, каза още Росен Плевнелиев. По думите му, един президент трябва да гледа напред и да задава посока.

„Зададох модернизация, дуалното образование, енергийната ефективност. Основен приоритет бе развитието на индустриите-аутсорсинга”, изброи Плевнелиев.

Той припомни, че е осигурил алтернативна доставка на газ от Азербайджан, а пазарът вече е изцяло либерализиран.

„Многократно заявих, че България е силна само като е свързана и интегрирана, а не изолирана. Икономиката е в подем, имаме 3,6%, безработица е на рекордно ниско ниво, дефицит – няма, 1,6% финансов излишък. Рекордно висок държавен резерв. Днес България се ползва с доверието на пазарите, рекордно ниски лихви за кредити на гражданите и държавния дълг”, коментира държавният глава.

Той изтъкна, че за първи път от 17 години страната ни бе поставена пред банкова криза.

„Казах ясно, когато се работи с парите на народа, няма как да се крие. Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора. Беше направена важна крачка напред за съдебната реформа. Днес голямата тема за справедливостта в държавата, всички сме длъжници на народа. Трябват решения и резултати, нужни са спешни действия за с повече справедливост в държавата”, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът повтори, че е водил последователна международна политика, на убеден европеец.

„Аз съм първият български президент, който системно се противопоставя на руския президент. Това не ме прави ястреб, а политик и гражданин с позиция. Правя разлика между Кремъл и Русия, обичам Русия, но не одобрявам политиката на руския президент”, заяви Плевнелиев. Той допълни, че България се е превърнала в добър съсед, силен съюзник на НАТО и член на ЕС.

„25 държавни глави посетиха България. Продължих всички инициативи, стартирани от предишни президенти. Стартирах и 5 нови инициативи. Ще очаквам, че президентът Радев ще ги продължи, както действах и аз.”

Росен Плевнелиев заяви, че е останал независим докрай.

„Народът ще си каже тежката дума, историята също, но мисля, че се справихме достойно. Днес България стои достойно. Вярвам, че може да постигнем повече. надявам се идващите след нас да надградят, а не да развалят. Аз не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах”, категоричен е държавният глава.

Той предупреди, че има големи рискове пред България през следващите месеци. Според него, ако ни бъде отнето председателството на ЕС, това ще е национален срам.

„Има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнения за служебното правителство и организацията, която ще създаде за изборите. Има риск от нова мигрантска вълна и геополитически провал, ако се промени курса на България в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия на ЕС”, изтъкна Плевнелиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук