Избраният за президент на България Румен Радев и за вицепрезидент Илияна Йотова положиха клетва в Народното събрание.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата, положена от президентската двойка.

На церемонията присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, патриарх Неофит, министри, членове на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на дипломатическия корпус и други.

В словото си пред народните представители, петият демократично избран президент Румен Радев благодари за доверието да бъде президент на държава с 13 века история.

„Животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време. Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси“, коментира той.

По думите му в България партиите са повече от идеите за страната. Той изрази признателност към предшествениците си.

„Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени, приета бе нова Конституция“, каза Румен Радев.

„От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход, но погледът е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго”, коментира още новият президент. Според него, народът е свикнал да гласува, но не вижда смисъл.

„Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм“, категоричен е Радев. Той заяви, че народните представители трябва да намерят решение на гражданските очаквания от референдума от 6 ноември 2016 г. Според него, Изборният кодекс трябва да предложи на гражданите да гласуват за личности, а партийните субсидии да бъдат чувствително намалени.

„Това трябва да се направи с ясното съзнание, че партиите ще станат още по-зависими”, каза още Румен Радев.

Необходими са реформи в съдебната система, образованието , културата и социалната система.

„Като президент нямам амбиция да превишавам своите конституционни правомощия. Но няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия, но никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти“, каза той и заяви, че ще използва всички възможности за насърчаване на диалога, институциите, политическите сили.

„Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос”, заяви Радев.

Новият държавен глава каза още, че членството на България в НАТО и ЕС е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос.

„Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява, а не обрано”, категоричен е Румен Радев.

Във Фейсбук, новият президент съобщи, че първото му работно посещение на поста, ще бъде в Брюксел.

„Насрочени са срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг”, пише Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук