Възможно ли е Русия да повлияе на изборите в Европа? От месеци насам американските информационни агенции обвиняват Москва за намеса на президентските избори в САЩ. Според тях руските хакери са откраднали информация от компютри, като целта е била да очернят кандидата на демократите Хилари Клинтън и да подпомогнат победата на републиканеца Доналд Тръмп. Всички тези действия будят страхове, че подобни хакерски атаки може да се случат и във Франция и Германия, където през 2017 г. предстоят избори, пише АФП.

САЩ: Кибератаките, чрез които се предполага, че Русия се е намесила в американскитепрезидентски избори, се основават на една често използвана техника, наричана фишинг, се казва в съвместен доклад на ФБР и на министерството за вътрешната сигурност на САЩ, предаде АФП.

Техниката, чието име в превод означава зарибяване, цели придобиване на поверителни данни.

Киберпиратите са изпратили подвеждащи имейли на членове на Демократическата партия на САЩ, с които ги убеждават да инсталират злонамерен софтуер или да съобщят свои идентификационни данни. После те успели да проникнат в компютърната система на партията и да откраднат хиляди имейли на ръководни кадри.

По време на предизборната кампания тези имейли бяха направени обществено достояние и оказаха влияние върху посланията на кандидата за президент на демократите Хилари Клинтън.

Тази операция се е осъществила чрез две кибератаки срещу Демократическата партия, организирани от две различни групи, за които се твърди, че са свързани с руските разузнавателни служби.

Първата атака била извършена още през лятото на 2015 г. Група, нарекла се АРТ 29, пратила имейли с линк към вирус на над 1000 адресата, сред които и много членове на правителството. При кликването върху линковете, които на пръв поглед били безобидни, вирусът проникнал в партийната компютърна система. Постепенно той започнал да източва имейлите от няколко акаунта.

Втората атака била през пролетта на 2016 г. Групировка на име АРТ 28 я извършила посредством подвеждащи имейли. В тях адресатите били приканени да променят паролите си и да ги изпратят на фалшив интернет сайт, приличащ на легитимен сайт.

Чрез тези пароли хакерите проникнали в компютърната система на партията и откраднали информации, сред които вероятно и на няколко високопоставени партийни кадри.

После хакерите организирали разпространението на откраднатите имейли. Така например вътрешна кореспонденция на партийните ръководители и имейли на Джон Подеста, ръководителят на предизборната кампания на Хилари Клинтън, се озовали в сайта Уикилийкс.

Според съвместния доклад хакерите продължават да действат и поредна хакерска атака е имало и след президентските избори в САЩ.

Франция: До момента френските власти не са изразили гласно притеснения относно намеса в предстоящите през април и май президентски избори. Въпреки това кандидатът на десницата Франсоа Фийон, който е в добри отношения с руския президент Владимир Путин, бе обвинен за проруски от бившия премиер Манюел Валс, който също е кандидат за поста държавен глава. В края на декември се появи информация, че крайнодясната партия Национален фронт, чийто лидер Марин льо Пен, се смята за фаворит на президентските избори, разчита на добри взаимоотношения с Москва, за да получи заем от 30 милиона долара за изборите. В замяна френските националисти ще трябва да признаят анексирания полуостров Крим за руски, твърдят запознати, цитирани от АФП. Представители на Национален фронт отричат тази новина.

Германия: Вече започна подготовката за парламентарните избори през 2017 г, които вероятно ще се състоят през септември, а канцлерът Ангела Меркел ще се бори за четвърти мандат. Висши представители на властта предупредиха, че е възможно Германия да стане обект на руски кибератаки. „Има информация, според която хакерските атаки целят създаването на политическа нестабилност”, заяви в края на ноември Бруно Кал, директор на германското външно разузнаване. „Европа е в центъра на тези опити за дестабилизация, както и в частност Германия”, каза още той, като добави, че „следите” водят към Русия.

„Признаците за опити да се повлияе на парламентарните избори догодина се увеличават”, заяви шефът на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен.

Великобритания: няма насрочени избори в страната през 2017 г., но в началото на декември ръководителят на британското външно разузнаване МИ-6 Алекс Йънг заяви, че „хибридната война”, кибератаките и пропагандата са фундаментална заплаха за западните демокрации. Визирайки индиректно Русия, той отбеляза, че „връзката със сърцето на глобализацията може да бъде използвана от страни в враждебни намерения”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук