Европейските антитръстови регулатори са една стъпка по-близо до решаване на дългогодишния спор с руския енергиен гигант „Газпром”. Руската компания предлага по-ниски цени на газа за България и за Централна и Източна Европа както и да не търси от страната ни компенсации за спрения проект „Южен поток”, за да избегне антимонополна глоба от ЕС.

Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че с ангажиментите на „Газпром” ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа.

„Смятаме, че с ангажиментите на „Газпром” ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона. Това е от значение за милиони европейци, които се нуждаят от газ, за да отопляват домовете си и да осигуряват енергия за бизнеса си. Сега искаме да чуем становищата на клиентите и другите заинтересовани страни и ще ги разгледаме внимателно, преди да вземем решение“, уточни Вестегер.

Заинтересованите страни трябва да представят становищата си до седем седмици след публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз, се казва още в съобщение на Комисията. Като ги вземе предвид, ЕК ще реши дали ангажиментите отговарят задоволително на нейните опасения свързани с конкуренцията. Ако това е така, Комисията може да да ги направи правно обвързващи за руската корпорация. Ако „Газпром”наруши ангажиментите си, Комисията може да го глоби с 10% от световния му оборот, без да се налага да доказва наличието на нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

България е една от страните, които до 2 месеца, трябва да постави евентуални свои искания към руското предложение.

Газпром е най-големият доставчик на природен газ за редица държави в Централна и Източна Европа. През април 2015г. Комисията изпрати изложение на възраженията, в което изрази предварителното си становище, че следвайки цялостна стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари, „Газпром” нарушава антитръстовите правила на ЕС. За да избегне глоба, „Газпром” излиза сега с обещания, които ако бъдат одобрени от Еврокомисията, ще станат правно обвързващи. Обещанията са със срок от 8 години, след което Брюксел ще вземе окончателно решение по разследването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук