Унгарският парламент преизбра ветерана от управляващата партия ФИДЕС Янош Адер за президент за втори петгодишен мандат, предава агенция „Ройтерс”. Парламентът в Будапеща одобри кандидатурата за държавен глава на близкия до премиера на централноевропейската страна Виктор Орбан Адлер с огромно мнозинство след втори тур. Той получи подкрепа от 131 гласа, след като кандидатурата му не успя да получи необходимата подкрепа от две трети на първо гласуване, тоест 133 гласа от 199. На втория тур бе необходимо обикновено мнозинство. Съперникът на Адер – кандидатът на опозицията Ласло Майтени, получи едва 39 гласа.

Петдесет и седем годишният Адер е юрист по образование и отдавнашен член на ФИДЕС. Той бе верен съюзник на премиерът Виктор Орбан откакто бе избран на този пост през 2012г. Адер е известен с честите си изказвания, свързани с нуждата от повече действия за опазването на околната среда и водите.

 „След малко повече от година ще бъдете изправени пред изпитание. През следващите месеци шумът от политическите дебати ще се засили”, обяви преди гласуването Адер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук