Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи годишния доклад на Алианса. От него става ясно, че  НАТО ще продължи да приобщава държави от Балканските страни. 25 от 28-те държави от НАТО са ратифицирали протокола за присъединяване на Черна гора към Алианса, посочи Столтенберг.  По неговите думи опитът за преврат в Черна гора не е аргумент срещу, а в полза на присъединяването на стратата към НАТО. Всеки опит за намеса в процеса на присъединяване е посегателство срещу националния суверенитет, коментира той.

„Ще продължим да осигуряваме мира и сигурността в района. Защитаваме близо 1 млн. души. Докладът показва усилията на НАТО да се приспособи към новите предизвикателства за сигурността – най-големите след края на Студената война”, обяви  генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при представянето на доклада.

Столтенберг обяви, че през 2015г. страните от НАТО са спрели да намаляват бюджетите си за отбрана, а миналата година 23 от тях са повишили военните си разходи с общо 10 милиарда долара. Само пет държави членки на НАТО са изпълнили целта за отделяне на 2% от БВП за отбрана през 2016 година. Това са Съединените щати, Великобритания, Естония, Гърция и Полша. Франция е похарчила 1,79%, а Германия – 1,2 на сто. По данни от доклада става ясно също, че България е увеличила разходите си за отбрана през 2016г. спрямо предходната година като процент от БВП. Страната ни значително е повишила заделените средства за въоръжение за разглеждания период, но остава сред съюзниците в Алианса, които са далеч от достигането на заложените цели за финансиране на армията. Българският бюджет за отбрана през миналата година е бил 1,3 на сто от БВП спрямо 1,26% през 2015г.

„Сигурността ни зависи и от действията ни зад граница, затова допринасяме в усилията за борба с тероризма. Има нужда от допълнителни мерки, очаквам да ги обсъдим на срещата на върха на НАТО в Брюксел през май. Определихме 42 мерки за сътрудничество с ЕС в областта на военноморските сили и киберсигурността. Кибератаките са растяща заплаха, миналата година имахме 500 инцидента на месец и това бележи нарастване с 60% в сравнение с  2015г.”, отчете още Столтенберг.

Той допълни, че през миналата година политическият диалог с Москва е бил запазен и са били свикани три заседания на Съвета НАТО-Русия.

„Като част от цялостния подход за колективна отбрана, алиансът ще търси подобряване на прозрачността и намаляване на риска от ескалация чрез обвързване в съдържателен диалог с Русия”, се пояснява в ежегодния доклад.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук