Отиващата си администрация на президента Барак Обама съобщи, че превежда половин милиард долара в зелените фондове на ООН за климата, част от общия ангажимент от три милиарда. Това обещание бе дадено през ноември 2014.

Три дни преди Доналд Тръмп да стане 45-ят президент на САЩ, държавният департамент посочи, че превежда допълнителни 500 милиона долара в зеления фонд за климата, след като преди година вече бе внесен половин милиард

Този фонд е „най-голямата международна финансова институция в света, посветена на борбата със затоплянето на климата”, обяви американската дипломация. От там подчертаха, че повече от 180 страни са задействали програми за ограничаване на своите емисии от парникови газове.

Бъдещият водач на американската дипломация, номиниран от Доналд Тръмп – бившият изпълнителен директор на петролния гигант „Ексън мобайл” (ExxonMobil) Рекс Тилерсън посочи като „важно” пред Конгреса САЩ, да останат включени в борбата на международната общност със затоплянето на климата.

Споразумението от Париж за климата, подписано от 195 страни, е един от успехите на президента Обама.

Неговият наследник на поста Доналд Тръмп показа, че е изключително скептичен по отношение на международната борба със затоплянето на климата.

По време на кампанията си, Тръмп обеща да извади Вашингтон от споразумението за климата, но след като бе избран обяви, че е отворен за разговори по тези въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук