Холокост

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста. На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид.

Датата е обявена през 2005 г. от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста.

Оцелели от геноцида ще се съберат в Лондон на специална церемония, предава „Гардиън”. Повече от 200 преживели една от най-черните глави в човешката история и около 1 000 гости ще почетат паметта на шестте милиона убити от Хитлер евреи.

Темата на тазгодишния мемориал е „Как може да продължи живота след геноцида?”

Главният равин Ефрем Марви каза, че много от оцелелите са успели да започнат живота си отново.

„Хилядите герои, оцелели след Холокоста, не винаги искаха да говорят за преживения ужас, но те са направили много за нас. Техните отговори на Холокоста са били действията, нашият отговор към тях също трябва да е действието, за да предотвратим това да се случи отново.”

Немският парламент традиционно помни жертвите на днешния ден, но за първи път бе почетена паметта на над 300 000 убити в нацистките лагери, предава „Дойче веле”. Председателят на парламент Норберт Ламерт каза, че през 2017г. се навършват 75 години от Ванзейската конференция, на която е прието решението и способите за привеждане в ход на „Окончателното решение на еврейския въпрос”. Председателят на Бундестага разкритикува факта, че всички онези лекари, които са участвали в геноцида, не са били наказани заради престъпленията си срещу човечеството. Ламерт добави, че съжалява, че често жертвите биват пренебрегвани в поствоенната история на Германия.

По време на паметната церемония в Израел, министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че най-голямата заплаха за евреите е Иран, а новият американски президент Доналд Тръмп ще направи така, че целият свят да разбере за това, предава „Еврейската телеграфна агенция”. Нетаняху отбеляза нарастващия антисемитизъм сред Западните сили.

„Антисемитизмът, който е най-старият вид омраза в света, се възражда в Западния свят. Може да видите това в европейските столици”, каза израелският премиер. Според него, европейските правителства имат пряко отговорност за това.

„Колкото и притеснително да е това, най-голямата заплаха пред нас е на изток и идва от Иран.” По думите му има „оглушително мълчание” в световен мащаб за тази заплаха.

„Вярвам, че това ще се промени. Преди дни говорих с Доналд Тръмп и той повдигна въпроса за иранската агресия и каква заплаха представлява Иран за Израел.”

Австрийският канцлер Кристиян Керн припомни ролята на страната в Холокоста, призовавайки ги да гарантират, че ужасът никога повече няма да се повтори. В изявлението си той каза, че върху историята на Австрия винаги ще тежи отговорността за расизма и антисемитизма.

„Почитаме милионите хора, които загубиха живота си по време на Холокоста”, каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, предава „Анадолската агенция”. „Осъзнавайки важността, Турция ще продължи борбата си с антисемитизма, расизма, ксенофобията и ислямофобията, които за съжаление си възвръщат позициите.”

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук