Според изявление на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, Иво Прокопиев съветвал съучастника си Дянков устно, но имало свидетели. Прокуратурата вярва, че ще осъди тримата обвинени по делото до тук.

Симеон Дянков, бившият вицепремиер и министър на финансите от първия кабинет на Борисов беше обвинен в петък по нашумялото дело за продажбата на акциите на ЕВН България. Дянков и адвокатът му са отказали коментар при напускане на Столичното следствие, съобщава БНР. По същото досъдебно производство, вече обвинения получиха бившият министър на икономиката Трайчо Трайков и бизнесменът и издател Иво Прокопиев.

По предварителна информация на прокуратурата, Дянков е обвинен, че през периода май 2011 г. – юни 2011 г като длъжностно лице, е превишил властта и правата си, което довело до неправомерно облагодетелстване на посредника „Булброкърс“, собственост на Иво Прокопиев със сумата от около 1. 3 млн. лв. Според версията на обвинението, Симеон Дянков разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация(АП) да възложи изготвяне на приватизационна оценка на „Булброкърс“. Така ограничил изпълнителния директор на АП да избере независим оценител, каквото е изискването по закон. Иво Прокопиев е привлечен по това разследване в качеството на подбудител.

Според Румяна Арнаудова, Прокопиев е съветвал Дянков устно:

Имало е проведени разговори, имало е общи идеи за това, че по този начин следва да се извърши продажбата, че трябва да се създаде такава компания, че е необходимо точно инвестиционният посредник („Булброкърс“ – фирма на Иво Прокопиев, която е оценила на колко пари акцията държавата да продаде дела си в ЕВН, б.р.) да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител, поясни Арнаудова.

В допълнение, поради занижената оценка на остатъчния държавен дял, която била дадена от „Булброкърс“, държавният интерес бил увреден с около 21 млн. лв. Прокуратурата е установила, още, че парите от продажбата на държавния пакет акции в EVN вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания (ДКК). Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в Бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков, с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук