Нигерия е обвинена в нетолерантност, нетърпимост и дори деспотизъм, от неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч”. Реториката на правителството за реформите в сектор „Сигурност” и подобряването на отчетността за нарушаването човешките права, трябва незабавно да влязат в действие, пише в доклада на „Хюман Райтс”.

В югоизточната част на страната полицията уби над 40 души на протест през февруари. Нито един полицай беше наказан заради убийствата на невинни. През декември 2015г., войници убиха 347 шиити, заради „блокиране кортежа на висш политик”.

„Хората не трябва да бъдат убивани заради участие в мирен протест”, смята изследователят за Нигерия на „Хюман Райтс” Мауси Сегун. „Използването на специалните части превръщат мирните шествия в кървави сблъсъци.”

На 13 януари 2014г. нигерийското правителство криминализира еднополовите бракове, , гей организациите и публичната проява на хомосексуална връзка. Доказано полово сношение между хора от еднакъв пол също е престъпление. Нарушителите получават 14-годишна присъда. В нощта, в която законът бе приет, активисти излязоха на мирно шествие, разпръснато със сила от органите на реда.

Конфликтът с групировката Боко Харам, продължаващ вече 7 години, като че ли започна да се успокоява. На фона на това обаче недостигът на храна се появява като нов проблем, от който ще пострадат над 2,5 млн. души. Правителството забрани на тези хода да се местят в други населени места, като по този начин им ограничи достъпа до здравеопазване, образование и защита от сексуално насилие.

Боко Харам все още държи стотици пленници, включително 197 ученички от Чибок и над 300 деца от Дамасак.

Противно на очакванията на правителството, конфликтът още не е приключил. Повече от 550 цивилни са загинали при бомбени атаки през 2016г.

Властите предприеха редица мерки и срещу хора, за които предполагат, че укриват бунтовници.

Въпреки че Нигерия се опитва да прави някакви стъпки към прилагане върховенството на закона и защитата на човешките права, те като че ли още са недостатъчни.

„Властите трябва да се фокусират върху осигуряването на основни права на гражданите, които движат икономиката на страната”, пише още в доклада на „Хюман Райтс”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук