Найра Нигерия

Нигерия стана първата страна в Африка, чиято централна банка пусна своя цифрова валута. Нигерийският президент Мухамаду Бухари заяви това днес, обявявайки пускането в обращение на eNaira – цифров аналог на националната валута найра.

„Нашата страна стана първата в Африка и една от първите в света, която създаде и пусна в обращение цифрова валута за своите граждани“, цитира нигерийският вестник „Punch“ думите на държавния глава.

Бухари подчерта, че появата на еNaira ще даде нов тласък не само на националната икономика, но и на икономиката на цяла Африка.

В Нигерия и извън нея всеки може да получи достъп до валутата, като отвори виртуален портфейл на своя смартфон. Предимството на цифровата валута е, че тя не е обвързана с банкова сметка и може да се използва от хора без достъп до банковата система. Новият вид пари може да се използва за извършване на плащания чрез мобилни платформи, както и за инвестиции.

Цифровата найра не е криптовалута и всички трансакции се контролират от регулаторите на финансовия пазар. Обменният курс на валутата е фиксиран към националната валута на Нигерия и затова не може да се използва като спекулативен инструмент.

Според АФП решението на нигерийските власти да емитират цифрова валута е продиктувано от желанието им да намалят разпространението на криптовалута в страната, чиито трансакции не могат да бъдат контролирани. Нигерия е третият по големина национален пазар на криптовалути в света.

Други държави в Африка също се подготвят да пуснат свои собствени цифрови валути, опасявайки се от нарастващата популярност на криптовалутите. Според доклад на Световния икономически форум между юли 2020 г. и юли 2021 г. активите на криптовалути в Африка ще достигнат 105,6 млрд. долара. Експертите смятат, че Кения, Гана, Мароко, Тунис и Мадагаскар скоро ще имат свои собствени цифрови валути.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук