Румен Радев
На снимката: българският президент Румен Радев

Лидерите на страните от ЕС ще проведат работно заседение днес в малтийската столица Валета. То е продължение на срещата на върха в Братислава през септември 2016-та, на която започвна процесът на политически размисъл за бъдещето на ЕС с 27 държави членки след проведения във Великобритания референдум за напускане на Евросъюза. Другата основна тема в дневния ред на Европейския съвет, както още е известен форматът, е търсенето на работещо решение на миграционния натиск.

С нея, според предварителната информация ще започнат разговорите днес. Нашата страна ще бъде представена от президента Румен Радев, който по Конституция при служебно правителство, е водеща фигура в страната. На сутрешното заседание, на което се очаква да присъства и британският министър-председател Тереза Мей, държавните и правителствени ръководители ще разгледат външното измерение на миграцията. Очаква се акцентът в обсъжданията да бъде върху маршрута през Централното Средиземноморие и Либия.

Позицията на България е, че е необходимо прилагане на комбинация от мерки в областта на миграцията и защитата на външните граници. Освен това трябва да се създадат условия за връщане на мигрантите в страните по произход.

България подкрепя идеята за Европа като съюз на сигурността, основан на принципа на солидарност и взаимопомощ, и категорично се обявява против концепциите за „многоизмерна Европа” или „Европа на различните скорости”, се казва в изявление на правителствената пресслужба.

През последните две години, в резултат на кризата в Близкия изток, Старият континент се изправи пред най-големия бежански поток след Втората световна война, до сега. До момента европейските лидери не са се обединили около единна стратегия за борба с мигрантската криза. А националистите се възползваха от разногласията по въпроса и европейската интерграция се разклати. Оказа се, че да се контролира потока от мигранти е по-лесно, отколкото да се стигне до общо решение какво да се прави с тези, които вече са на територията на континента: Унгария се противпостави на подкрепяния от Германия план за квотно разределение на мигрантите.

Еднодневната среща във Валета се провежда и на фона на предприетите мерки от страна на американския президент Доналд Тръмп за ограничаване на миграцията, както и на поредните предупреждания от страна на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори границите си към Европа, тъй като ЕС не спазва поетите ангажименти. В действителност, обаче става въпрос за търканията между Анкара от една страна и Гърция и Германия от друга, във връзка с предоставеното от двете страни убежища на турски военни, за които правителството на Ердоган твърди, че са участвали в опита за преврат от миналата година и иска да бъдат предадени на Турция.

По време на срещата, се очаква европейските лидери да поставят акцента върху ценностите на ЕС: помощ за страните източник на миграцията и мерки срещу трафика на групи от хора.

Следобедното заседание на 27-те европейски лидери ще бъде посветено на политическия размисъл относно бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.

Неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на 27-те държави от ЕС, която се провежда в петък, е продължение на срещата на върха в Братислава през септември 2016 г., на която започна процесът на политически размисъл за бъдещето на ЕС след Брезкит.Това е първата среща на Европейския съвет, най-висшият орган на ЕС, след като Доналд Тръмп встъпи като 45-ия президент на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук