Съветникът по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп, Майкъл Флин подаде оставка след разкрития за телефонен разговор с руския посланик във Вашингтон, в който той е обсъждал американските санкции срещу Москва, макар това да е забранено със закон в САЩ.

В писмото, с което подава оставка, Флин се извинява, че е дал „непълна информация“ на вицепрезидента Майк Пенс за разговорите си с руския посланик в САЩ преди встъпването в длъжност на Тръмп. Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, докато по-късно Флин призна, че е възможно  въпросът да е бил повдиган.

Флин е имал контакти с руски представители, преди Тръмп да стане президент, и това може да го постави в уязвима позиция, коментира Ройтерс по повод оставката.До назначаването на титуляр длъжността съветник по националната сигурност временно ще изпълнява генералът от резерва Кийт Келог.

57-годишният генерал от резерва Майкъл Флин беше съветник на Тръмп още по време на кампанията му за президент. Срещу Флин още тогава имаше публикации, че е вземал пари, за да лобира в полза на Турция. Той се ползваше сред привържениците си с репутация на проницателен разузнавач и прям човек, припомнят информационни агенции.

Същевременно стана ясно, че американският Сенат е утвърдил бившия банкер от „Голдман Сакс“ Стивън Мнучин за министър на финансите. Позицията е ключова заради отговорността за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация, посочва „Ройтерс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук