Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа указ, с който налага нови по-строги санкции срещу Иран, след като преди броени дни Техеран свали американски дрон.

„САЩ ще продължат да засилват натиска върху Техеран“, обяви Тръмп.- „Вашингтон е показал до момента доста сдържаност, но това не значи, че такава ще бъде показвана и за в бъдеще.“

По думите на Тръмп САЩ не се стремят към конфликт с Иран, нито с която и да било друга държава, но на Техеран не може да се позволи да притежава ядрено оръжие.

Новите санкции засягат върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Мерките лишават него и близки му от достъп до финансови активи, посочи Тръмп.

„Санкциите, които се въвеждат с подписания от мен указ, ще лишат върховния лидер, както и неговия апарат и тясно свързаните с него лица от достъпа до финансови ресурси и подкрепа. Активите на аятолах Хаменей и апарата му няма да останат извън обхвата на санкциите“, подчерта президентът на САЩ.

Американският финансов министър Стивън Мнучин добави, че става дума за блокирането на ирански активи, възлизащи на десетки милиарди долари.

„Това изобщо не са само символични санкции, а буквално става дума за десетки милиарди долари“, посочи той.

Тези действия на Вашингтон добавят поредната доза напрежение в двустранните отношения с Техеран и предизвикват страхове за регионален конфликт. В отговор Иран заяви, че американските санкции срещу неговите лидери представляват „дълготрайно затваряне“ на дипломацията с Вашингтон.

„Налагането на безплодни санкции срещу върховния лидер на Иран и командира на иранската дипломация е дълготрайно затваряне на пътя към дипломацията с отчаяното правителство на Тръмп“, заяви говорителят на външното министерство Абас Мусави в Туитър.

Според Мусави Тръмп доказва, че правителството му унищожава всички установени международни механизми за запазване на световния мир и сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!