Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда, работниците в централата и околните населени места не са застрашени.

Пожарът е локализиран около 16 часа в понеделник и сега е напълно загасен, увери комисар Стоян Колев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора.

Изгорял е коминът на сероочистващата инсталация на Блок 8 на ТЕЦ. Благодарение на работата на 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех, склад за въглища и комина на сероочистката на Блок 7.

Изгорелият комин няма да повлияе на работата на централата, тъй като така или иначе е бил в планов ремонт и не е работел. Самата сероочистваща инсталация не е засегната от огъня, заяви пред БНТ комисар Колев.

„Няма замърсяване на околната среда и няма опасност за работниците в централата и хората в близост“, заяви областният управител на Стара Загора Гергана Минкова. Тя съобщи, че данните от замерванията на въздуха са публикувани на интернет страницата на централата и могат да се следят от гражданите.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов информира, че вече е направен оглед на мястото на пожара и предстои събирането на показания, за да се определи причината за инцидента. „Първоначална версия още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка“, каза Атанасов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!