В ексклузивно интервю за Би Би Си, фаворитът за следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън каза: „Не става дума само за нас”.

И добави, че и за момент не е вярвал, че Великобритания ще напусне ЕС без сделка, въпреки че той самият е готов на тази стъпка.

Интервюто идва дни, след като Скай Нюз обяви, че отменя днешния дебат между двамата претенденти за лидерството, тъй като Джонсън отказва да участва.

Междувременно, другият кандидат Джереми Хънт обеща да увеличи бюджета за отбрана на 15 млрд. паунда през следващите пет години, ако стане премиер.

В интервю за Би Би Си, Джонсън каза, че настоящата сделка, която Тереза Мей сключи, е мъртва.

Той настоя, че е възможно да се сключи нова сделка с ЕС преди края на октомври, защото политическият пейзаж се е променил в Обединеното кралство и на континента.

„Всъщност мисля, че политиката се промени изключително много от 29 март досега”, каза той.

„Мисля, че от двете страни на канала има различно разбиране за това какво е необходимо.”

Според настоящите условия, Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, след като сделката на премиера Мей беше отхвърлена три пъти от британския парламент.

Борис Джонсън каза, че той ще може да окаже натиск върху Брюксел, за да се разреши проблема с Ирландската граница – разделителната линия в преговорите, за която ЕС твърди, че няма да отстъпи.

Джонсън каза, че има „много и най-различни технически поправки”, които могат да бъдат направени, за да се избегнат граничните проверки.

Той призна, че няма „магическо копче”, с което да се решат проблемите.

ПЛАН, ПЪЛЕН С НЕИЗВЕСТНИ

Намерението на Борис Джонсън да осигури нова сделка с ЕС преди октомври е доста рисково начинание. Той обаче твърди, че може да се справи, решавайки дилемата с ирландската граница.

Джонсън очевидно вярва, че има политическите умения, за да се справи с тази задача. Той и неговите поддръжници биха казали, че това е план.

Но това е план, пълен с неизвестни. Дори да безразсъдно да допуснем, че и ЕС, и британският парламент ще подкрепят такава сделка, срокът е изключително кратък.

Политическият натиск е не само, за да се направи по-бързо сделката, но и по начин, който няма да навреди на отношенията на страната с останалите държави по света, както и на британските граждани, живеещи зад граница.

Дори сега, когато Джонсън е на прага да влезе на „Даунинг стрийт” 10, той все още смята, че не трябва да отговаря на неудобните въпроси.

А за политик, за чиито качества много хора се съмняват, такива неудобни въпроси винаги ще има.

Борис Джонсън каза, че ако бъде избран, ще започне нови преговори веднага, за да постигне сделка за свободна търговия.

Той също така каза, че се надява, че ЕС ще е готов да предостави преходен период, в който статуквото да се запази, за да бъде сключена сделката за Брекзит.

Борис Джонсън нарича това „период на изпълнение”, който ще е различен от настоящата ситуация, договорена с ЕС.

Той обеща и веднага да вкара в парламента нови закони, които да гарантират правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания.

Бившият външен министър препоръча на европейските лидери да променят отношението си към преговорите, тъй като в Европейския парламент има британски депутати, а и защото ЕС иска да получи 39 млрд. паунда, част от т.нар. „сметка по развода”.

Той също така каза, че евродепутатите биха били по-склонни да подкрепят едно ново споразумение, защото осъзнават, че ако Брекзит бъде спрян, основните партии в ЕП може да изчезнат.

Борис Джонсън отново отказа да даде повече детайли за случилото се в дома му в петък. През последните дни всички го питат само за личния му живот.

„Няма да говоря за неща, които касаят семейството му”, каза уклончиво той.

„И имам причина. Ако го направя, означава, че ще ги въвлека в нещо, а това не е честно спрямо тях”.

Вместо това, той каза, че обществото иска да знае „какво става с този човек”.

„Когато става дума за доверие, за характер, хората искат да знаят дали аз ще мога да се справя”.

Въпреки критиките на колегите му от Консервативната партия, че не може да му се има доверие, Джонсън каза, че всеки, който се съмнява в неговия характер, „говори абсолютни глупости”.

Борис Джонсън отказа да отговори на обвиненията на съперника си Джереми Хънт, че е „страхливец”, който бяга от телевизионни дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!