Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

В четвъртък президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предложи нов имиграционен план. Той се основава нa приема на добре образовани и англоговорящи имигранти, вместо на хора, които влизат в САЩ поради семейни връзки.

„Планът ще помогне на нашите хора, включително имигрантите, да постигнат американската мечта“, заяви Тръмп, който се готви за своето преизбиране през 2020г.

Според него това е пътят за създаване на „справедлива, модерна и законна система“, чиято цел е да облагодетелства най-вече американците от работническата класа. Новият план включва намаляване на незаконната миграция, засилване на сигурността по границите, както и да се намаляване на претенциите на търсещите убежище.

Планът представлява „ясен контраст“ в сравнение с целите на демократите за „отворени граници, по-ниски заплати и хаос“, посочи Тръмп в обръщение към републиканските депутати и членовете на кабинета от Розова градина на Белия дом, съобщава Ройтерс.

Според президентът настоящият имиграционен план е напълно неефективен. Всяка година на около две трети от 1,1 милиона души, на които е разрешено да емигрират в Съединените щати, се дават зелени карти, предоставящи им постоянно пребиваване поради семейни връзки.

Тръмп предложи да запази без промяна общата бройка, но да се премине към система, основана на заслуги, подобна на тази, използвана в Канада – план, който според него ще доведе до 57% от зелените карти да се основават на заетост и умения.

Планът, разработен от зетя на Тръмп  Джаред Кушнер и от съветника му Стивън Милър, вероятно няма да се превърне в закон в сегашната му форма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук