Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

След като преди седмица Бойко Борисов и партия ГЕРБ обвиниха президента Румен Радев, че агитира срещу тях в полза на БСП, и дори внесоха жалба в ЦИК по този въпрос, днес премиерът отново отправи упреци към държавния глава.

„Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система“, каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов по повод срещите, които президентът Румен Радев провежда с представители на съдебната власт за избор на нов главен прокурор.

На въпрос дали одобрява искането на Сотир Цацаров да бъдат проверявани висши политици, Борисов отговори, че това се прави от доста време.

„Той огласи това, което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите да си избират прокурори, съдиите да си избират съдии,  ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят”.

Журналистите го попитаха кого визира, а премиерът отговори:

„Аз не викам магистратите един по един при себе си.”

Бойко Борисов заяви, че не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор.

„Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава виза в сила нейната роля. Още повече, че има много време”, каза още той.

Днес президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във.

В понеделник държавният глава стартира поредицата срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия обвинител номер едно.

Пръв на разговор в президентството отиде настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Последва разговор на следващия ден с председателя на ВКС Лозан Панов.

В сряда президентът Радев разговаря с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

В четвъртък президентът проведе среща и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020.

Според закона, най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно – на 10 септември тази година.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!