Федерален апелативен съд в Сан Франциско се готви да изслуша аргументите на двете страни в спора за антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, който забранява влизането в САЩ на граждани от 7 предимно мюсюлмански държави – Иран, Ирак, Сомалия, Либия, Судан, Сирия и Йемен.

Съдът ще се произнесе по решението на федералния съдия от Сиатъл Джеймс Робарт да бъде спряно действието на указа в цялата територия на страната.

Президентът Тръмп обеща „силни програми“ за граничен контрол, за да попречи на ислямския тероризъм да прониква в Съединените щати.

В реч в Централното командване във Флорида, президентът се зарече, че ще победи ислямския тероризъм и няма да допусне той да пусне корени в страната му.

Той обвини медиите, че не отразяват както трябва атаките на екстремисти и че не се обръща достатъчно внимание на нападения като тези в Сан Бернардино, Калифорния, Бостън или Париж.

„В доста случаи непочтеният печат дори не иска да пише за това и вие сте наясно с причините”, каза Тръмп.

Близо сто големи високотехнологични компании, сред които „Гугъл”, „Фейсбук”, „Тесла” и „Епъл”, внесоха в съда писмо в подкрепа на спиране на указа. Тези компании, разчитат в голяма степен на чуждестранни учени и инженери. В иска им пише, че указът на Тръмп погазва принципи, на които се е опирала имиграционната система от десетилетия и от това произтичат значителни щети за американската търговия, за иновациите и растежа.

След като Тръмп подписа указа, десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците, не само в Америка, но и по целия свят, за да протестират.

Вчера прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър коментира че, според президента Тръмп „протестите се преувеличават, а нападение или осуетено нападение не се отразява по същия начин”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук