Международният валутен фонд (МВФ) счита, че Гърция се нуждае от още по-голямо съкращаване на външния дълг и е готов да обсъди ролята си в по-нататъшна помощ за страната, предава Агенция „Франс прес”

Това заяви международната финансова институция след заседание на борда на управителите.

„Повечето от управителите смятат, че независимо от големите жертви и щедрата подкрепа на Западните страни, Гърция може да се нуждае от по-нататъшно съкращаване на дълга”, пише в документа.

Административният съвет на Фонда, който включва 189 държави членки, дискутира редовния доклад за гръцката икономика, която е под наблюдение от международните финансови институции от 2010г.

Според този доклад, Фондът счита, че дългът е „непоносимо“ тежък в дългосрочен план и призовава европейците да намалят задълженията на Атина.

По този въпрос обаче няма пълно единодушия в средите на ръководството на финансовата институция. В Европа Германия се противопоставя твърдо на каквото и да е облекчаване на гръцкия дълг.

Според комюникето „някои страни членки“ на МВФ настояват за първичен излишък (извън лихвите и таксите по дълга – бел.ред.) от 3.5% от БВП, което Фондът счита за нереалистично.

В същото време членовете на административния съвет на Фонда са единодушни, че трябва да се изиска от гръцките власти да ускорят прилагането на реформите.

Държавата с най-голям външен дълг в цяла Европа е заклещена в преговори с Европейската централна банка, Европейската комисия, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд относно условията за заемите, които я поддържат от 2010 насам. Според Международния валутен фонд състоянието на гръцките финанси е „крайно недостатъчно, нечестно и невъзможно за поддържане“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук