Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че започва разговори с лидерите на Канада и Мексико за предоговаряне на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА).

„Ще се срещнем с премиера на Канада – Джъстин Трюдо и президента на Мексико – Енрике Пеня Нието и ще започнем преговори, свързани с НАФТА”, заяви Тръмп по време на церемония в салоните на Белия дом.

Споразумението НАФТА е сключено през далечната 1994г. и свързва САЩ, Канада и Мексико в обширна зона за свободна търговия. Тя е сред първите цели на Доналд Тръмп, който я обвинява, че окуражава износа на работни места от американската промишленост към Мексико.

Новата републиканска администрация от първите часове на встъпването си в длъжност предупреди, че ако нейните партньори откажат преговори „които да дадат на американските работници справедливо споразумение”, САЩ ще напуснат НАФТА.

Според статута на споразумението, всяка от страните по него може да уведоми другите за намерението си да напусне, като по този начин стартира 180-дневен период за започване на нови преговори. Ако няма сключено ново споразумение, старото се прекратява.

Срещата с Пеня Нието в Белия дом е предвидена за 31 януари. Няма дата до този момент за среща с Джъстин Трюдо.

Новият американски президент Доналд Тръмп заяви, че мексиканският президент е „необикновен”. Той изрази надежда, че ще се стигне до „много добри резултати с южната съседка на САЩ по въпросите на имиграцията и сигурността. По време на предизборната си кампания магнатът на недвижимите имоти се ангажира да построи стена на границата между САЩ и Мексико, която според него трябва да бъде платена от Мексико.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук