Най-големият всекидневник в Турция вестник „Хюриет” отказа да публикува интервю с Нобеловия лауреат Орхан Памук. Причина за това е, че в него писателят огласява позицията си за референдума за поправките в конституцията. Кореспондентката на „Хюрриет“ във Вашингтон Джансу Чамлъбел е взела обширното интервю с Орхан Памук и то трябваше да излезе вчера в рубриката „Понеделник: лице в лице“.

Управата на вестника обаче е взела решение интервюто с Орхан Памук да бъде свалено.

„С Джансу разговаряхме много хубаво и дълго, интервюто се получи чудесно. Много жалко, че е вярна новината за отказа на вестника да го публикува. В него излагам позицията си с аргументи защо ще гласувам с „Не“ на референдума. И в крайна сметка, то не видя бял свят. Не трябва да се мълчи срещу цензурата и автоцензурата“, казва единственият турски писател, удостоен с Нобеловата награда.

Редица местни медии коментират, че в цялата страна е в ход операция на службите за кибер-престъпленията, които дебнат за антиправителствени споделяния в социалните мрежи и особено за намерения референдумът да не бъде подкрепен.

Така например адвокат Салиха Сера, член на ръководството на опозиционната Републиканска народна партия, бе арестувана заради 4 статуса в социалната мрежа „Туитър” от 2010г. и 2011г. Разследването срещу нея приключи, като прокуратурата настоява тя да получи  7г. затвор. Предстои Сера да бъде съдена отделно за статус, свързан с неуспешния военен преврат от нощта на 15 срещу 16 юли миналата година. Според обвиненията, адвокатката провокира омраза и враждебност, унижава религиозния избор на определена част от обществото, клевети и обижда президента. Юристката е публикувала и агитационно видео, призоваващо за „Не“ на предстоящия в страната референдум, който ще се проведе през април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук