В понеделник Търговският комитет към Европейският парламент (ЕП) ще гласува текстът на търговското споразумение с Канада, съобщава институцията във Фейсбук.

От 18.00 часа българско време евродепутатът от Латвия Артис Пабркис ще отговаря през социалната мрежа на задаените въпроси. Публикуван е и линк към споразумението.

Преговорите по СЕТА започнаха  в годините на глобалната икономическа и финансова криза от 2007 – 2008-ма . Целта беше генериране на икономически растеж и създаване на работни места както в страните от ЕС, така и в Канада. Днес, когато кризата до голяма степен е преодоляна, желанието на страните остана същото. Преговорите между ЕС и Канада за всеобхватно икономическо и търговско споразумение и паралелната спогодба за стратегическо партньорство приключиха през септември 2014 г.

СЕТА, обаче, раздели европейците на два лагера: привържениците на левицата са против споразумението, а „дясно“ мислещите го подкрепят. Белгийският външен министър беше последният, който сложи подписа си под документа в края на 2016-та.  Премиерът в оставка Бойко Борисов, договори през октомври отпадане на визите за български граждани за Канада от  декеври 2017-та, а от началото на май, ще се прилага облекчен режим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук