Еврокомисарят по енергетика Мигел Ариас Канете е в Атина, където води преговори с гръцкото правителство за ключови енергийни проекти. Сред тях е интерконекторът Гърция – България.

Канете заяви в Атина, че Европейският съюз поставя приоритет на междусистеманат връзка Гърция-България за пренос на природен газ.

До тук, има положителна оценка за въздействието на околната среда от компетентните органи на двете страни. Газовата връзка е с дължина 140 километра на българска територия и ще достига до Стара Загора. Коментари в гръцките медии посочват, че с тази междусистемна връзка се цели намаляването на зависимостта от руски газ и гарантиране на доставките.

Еврокомисар Канете и гръцкият енергиен министър Статакис обсъдиха също и плаващата платформа за втечнен газ до Александруполис, откъдето също може да се осигури гориво при необходимост и за двете страни.

Канете е заявил още, че поддържа договорката Гърция да приватизира 66 процента от газовия си оператор ДЕСФА, сделката за който пропадна миналата година. В пакета от държавни дружества, подлежащи на приватизация, в изпълнение на договорките с международните кредитори на Гърция е и компанията майка, петролната рафинерия „Хеленик Петролиум“, която беше дала съгласие за продажбата на дела си в ДЕСФА. Кукувачът , азърбейджанската държавна газова компания СОКАР беше готова да плати 400 млн. евро за мажоритарния пакет от газовия оператор. До продажба не се стигна, след като Гърция повиши с по-малко от договореното цената на газа и през ноември СОКАР поиска да плати под договореното. Сделката се обсъжда от декември 2013-та, когато СОКАР спечели наддаването. Забавянето беше и по вина на ЕК, която трябваше да се произнесе, дали не се нарушава конкуренцията.

Според публикации в гръцките медии, обаче, сега правителството предложило на кредиторите, държавата да запази мажоритарния пакет от от 51 процента в ДЕСФА и да продаде едва 14 процента.

Еврокомисарят се срещна и с гръцкия премиер, като основна тема на разговора е било изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАП), който ще снабдява Европа с азерски газ. Проектът е от изключително значение за европейските страни, а началото на доставките се планират за 2020 година.

Азърбейджанската СОКАР има и други стратегически интереси на Балканите – през септември те беше заявила интерес и да инвестира в газовата инфраструктура у нас. Става дума за разширението на газохранилището в Чирен, което има стратегическо значение за независимостта на газовите доставки у нас от Русия. СОКАР има и резервиран капацитет от 50 млн. куб. метра в първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук