Речта на Доналд Тръмп беше едно от най-мрачните обръщения към нацията, отправяни от американски лидер при встъпване в длъжност. Това заявиха пред „Уолстрийт джърнъл“ историци и хора, които професионално се занимават с писане на речи за политици.

Вестникът отбелязва, че в речта си републиканецът особено е наблегнал на проблемите, с които се сблъскват обикновените американци през последните години, включително престъпността и наркоманията. Тръмп посочи, че в САЩ има много „ръждясали фабрики, разпръснати на различни места и стоящи като надгробни камъни“, а за себе си каза, че е защитник на „забравените мъже и жени“.

Изданието пише, че в около 58 процента от речта новият президент е апелирал към националните чувства на американците, като за последен път толкова висок дял е бил регистриран през 1981 г. при встъпването в длъжност на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън.

Историкът Робърт Далек, специализирал се в изследване на политическото наследство на американските президенти, заявява, че при встъпването си в длъжност като правило всеки нов лидер на САЩ говори по теми като наличието на общи цели и националното помирение. „Но този път изобщо не беше така“, казва изследователят. „Ако слушате Тръмп, може да се помислите, че страната е под обсада и преживява ужасна криза“, посочва още Далек, както и че подобна оценка не отговаря на действителността.

Един от авторите на речи на 43-ия президент на САЩ Джордж Буш-младши Аника Грийн заявява, че обръщението на Тръмп е било много лаконично и почти два пъти по-кратко от речите при встъпване в длъжност от последните години. „Това е доста голяма разлика в сравнение с многословните разсъждения на Обама при неговото встъпване в длъжност“, посочва тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук